Туристически пакет "През вековете" - 4 дни

І – ВИ ДЕН

Пристигане в гр. Монтана

Посещение на Античната крепост „Кастра ад Монтанезиум” - археологически паметник на културата от национално значение, където са разкрити порта с кули, голяма кула (блестящ образец за крепостно строителство през ІІІ-ти– ІV-ти век), зидове от римска епоха, казармени сгради и др. По време на пешеходна обиколка на града ще посетите Попската градина с Археологическа експозиция Лапидариум, църква„Св. св. Кирил и Методий” и Михайловата къща.

Опътуване в посока гр. Вършец

Посещение на един от най-монументалните български манастири – Клисурски манастир „Св.св. Кирил и Методий”. Манастирът е център на духовния живот на областта още от времето на Второто българско царство. Тук се съхраняват много реликви – стари икони, ценни книги, утвар и мощи на светци. До манастира има и „аязмо” с лековита „жива вода”.

Пристигане в Берковица

Посещение на най-старата църква в града „Рождество Богородично”, където ще видите едни от най-добре изписаните и красиви икони у нас от периода на Възраждането. По време на пешеходната разходка из центъра на града не пропускайте Часовниковата кула – емблема и символ на града, както и Етнографския музей и Къщата на Иван Вазов.

Опътуване в посока с. Георги Дамяново

Посещение на друго свято място - Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” – едно от любимите места на писателя Иван Вазов. Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. През 2014 год.тук бе открита зазидана чудотворна икона на Богородица с Младенеца, датирана на около 340 години.

Опътуване в посока гр. Чипровци

Посещение на Средновековния Чипровскиманастир „Св. Иван Рилски”, построен от български католици с 3-етажна Кула-костница,където се съхраняват костите на монаси и загинали в Чипровското въстание. Интересен паметник на архитектурата и изкуството е и изцяло украсения със стенописи параклис„Св. Атанасий Велики“.

Пристигане в гр. Белоградчик

Посещение на Белоградчишката крепост -паметник на културата от национално значение,която се намира сред прочутите Белоградчишки скали. От най-високата част на крепостта,наречена Цитаделата, имате възможност да видите и останки от друга крепост - Латинско кале, която служела за помощно укрепление. Ще се възхитите на причудливите скални образувания, наподобяващи различни фигури и ще имате възможност да чуете легендите,свързани с всяка от фигурите.

Нощувка.

ІІ – РИ ДЕН

Опътуване в посока с. Рабиша

Посещение на пещера „Магура”. Издълбана във варовиковата Рабишка могила, тя е една от най-големите пещери в България. Тук ще се разходите из импозантни зали, осеяни със сталактити и сталагмити и редки пещерни образувания, напомнящи различни фигури.Бисер на пещерата са скалните рисунки от различни древни епохи.

Пристигане в гр. Кула

Посещение на останки от Римска крепост „КастраМартис”. Крепостта датира от края на ІІІ-ти веки е играла важна роля в отбраната на тези земи през ІV-VІ-ти век. Състои се от две части – малко квадратно укрепление, което е било седалище на коменданта на крепостта и кастел.

Пристигане в гр. Видин

Посещение на Крепостта „Баба Вида”,единствената запазена Средновековна крепост в България, играла едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Тук ще чуете легендата за голям български болярин и трите му дъщери – Вида, Кула и Гъмза. В течение на 2000 години крепостта преминавапрез различни исторически и строителни периоди. Построена е през Х-ти век на мястото на стар Римски наблюдателен пункт. Замъкът Баба Вида е обявен за национален паметник на културата и е част от 100-те национални туристически обекта.Посещение на крепостни стени и врати. Строежътна крепостната система „Калето“ започва през 1690 г. и завършва 30 години по-късно. Oсновният градеж е с формата на полукръг, образуван от стена, изградена по продължениена дунавския бряг. От входните крепостни врати в днешно време са запазени изцяло или частично само 5 капии. Крепостната система „Калето“ е паметник на културата с национално значение и е един от националните обекти на България. По време на пешеходната разходка из града ще посетите Катедралния храм „Св. Димитър” -паметник на културата от национално значение.Храмът е втори по големина в България след храм-паметник „Свети Александър Невски“ в София. В двора на Видинската Митрополия ще посетите и друг паметник на културата от национално значение - църквата „Св.Панталеймон”, построена през 1634 год.и изографисана по времето на Видинския Митрополит Софроний. Тук ще видите и мавзолея на Екзарх Антим I и църквата „Св. Николай”. В непосредствена близост са и „Сърцатата” джамия и библиотеката на Пазвантоглу, градени в края на ХVІІІ-ти и началото на ХІХ- ти век. В джамията ще чуете легендата за несподелената любов на Пазвантоглу с красива българска християнка. Ще посетите и Кръстата казарма,част от регионалния музеен комплекс във Видин. Масивната двуетажна сграда във формата наравнораменен кръст е построена през 1801 год.и е била използвана за конак на еничарите.

Нощувка.

ІІІ – ти ДЕН

Пристигане в гр. Калафат, Румъния

Посещение на Музея на изкуствата и етнографията, който се помещава във впечатляващия Дворец Маринку. Сградата е построена през 1906-1908 г., по проект на архитект Константин Рогалски в стил френски нео барок, с изключителни декоративни елементи, мраморни колони и изрисувани стени.

Пристигане в гр. Крайова

По време на пешеходната обиколка ще посетите историческия център на града с неговите старинни архитектурни шедьоври.Сред величествените постройки е Сградата на бившия административен дворец, където днес се помещава окръжната администрация и окръжния съвет на окръг Долж. Сградата е дело на архитект Петре Антонеску и е била построена през 1912-1913 г. Малко по-надолу след площада е една от най-красивите сгради в града - Дворецът „ЖанМихаил”, понастоящем Музей на изкуствата, където във всички помещения цари елегантност и европейски стил. Заради своята архитектурно-художествена стойност, Дворецът е обявен още през 1947 год. за един от най-важните паметници на гражданското строителство от началото на ХХ-ти век. Истинско творение е и сградата на някогашната Търговска банка, в която сега се помещава общинската администрация на Крайова. Дело ена архитект Йон Минку и е завършена през 1916 г. Университетът на Крайова се помещава в сградата на бившия Дворец на правосъдието, проектирана през 1890 г., от Йон Соколеску и е илюстрация на неокласицизма в архитектурата. На територията на Историческия център ще видите още забележителни сгради, като Операта, построена през 1861 год., Бялата къща, в близост до една от алеите на Английската градина и др. В градската градина ще видите Етнографският музей на Крайова, разположен в Къща Бънией, един от най-старите запазени, нерелигиозни паметници на средновековната архитектура в Крайова. Строена е през XV век, но след като бива разрушена частично, през 1699 г. е възстановена от княз Константин Бранковеану. Не пропускайте да посетите и Катедралнияхрам „Св. Димитър”, построен върху основитена древен храм, където ще видите великолепни интериорни стенописи на френските художници Бориес и Менипот. Църквата е известна и с уникалните си красиви мозайки. От 1939 год., тук се помещава Митрополията на Олтения. Пешеходната обиколка продължава с посещение на Епископската Катедрала „Мадона Дуду” -най-голямата православна църква в Крайова, построена между 1750-1756 год. Тук ще чуете легендата за иконата на Дева Мария, известна с чудотворната си сила. Срещу катедралата ще видите и историко-археологическата секция на музея Олтения. Обиколката включва и посещение на Католическата църква „Св. Антон”, църквата „Св. Илия”, Манастира „Св. Троица”– параклис на Митрополията на Олтения и евангелската църква – най-старата протестанска църква в Олтения.

Нощувка.

ІV – ТИ ДЕН

Посещение на Парк „Николае Романеску” – един от най-големите и красиви паркове в Румъния, е проектиран от френския архитект Е. Редон. Над 100 години местните хора и гостите на Крайова се наслаждават на спокойствие и тишина сред зеленина, реки, водопади и фонтани. Тук ще видите стотици редки растителни видове, висящият мост разделящ двата хълма, руините на средновековна крепост, красивото езеро, един от най-старите зоопаркове в страната, хиподрума,езерото с лебедите и много други атракции.

Опътуване в посока Буковац, Мофлени

Посещение на манастира „Буковац”, с църквата „Св. Никола”. Манастирската църква съхранява икони от 1574 год. В двора на манастира е построен параклис, посветен на Св. Григорий Богослов. В манастира има действащо училище за духовници.

Пристигане в Маглавит

Посещение на манастира „Маглавит”, построен през 1936 год. Тук ще разгледате новата църква „Успение Богородично” и ще чуете легендата за „магическия овчар” Петраке Лупу – известна в цял свят.

Отпътуване за България